Kokeneen Oulurasteilijan haastattelu


Verraten uutena suunnistuksen harrastajana ja Oulurastien kävijänä olen pyrkinyt jututtamaan kokeneempia suunnistajia lajia ja sen käytäntöjä oppiakseni. Nyt onnistuin saamaan blogiini haastateltavaksi yhden aktiivisimmista Oulurasteilla kävijöistä, eli Jouni Herrosen. Jouni osallistui tänä kesänä lähes kaikille 56 järjestetylle Oulurasteille, yhden ainoan kerran jäätyä väliin. Aktiivisuus on ollut liki samaa tasoa jo vuosikaudet, pikaisesti Oulurastien tilastoista summattuna Jounilla on 15 viime kauden ajalta yhteensä huikeat 540 suoritetta.

Aina Oulurasteilta löytyvä mies.

Mikä on historiasi suunnistajana?

Olen pienestä pitäen tykännyt kartoista, vieläkin etsin maailmalla kulkiessa mielellään ”oikean” paperikartan vaikka erilaiset sähköiset navigaattoritkin nykyään toimivat varsin hyvin. Suunnistusta opetettiin meillä jo koulussa, mutta ensimmäiset ja ainoat suunnistuskilpailut olen käynyt armeijassa. Juoksukunto oli hyvä, mutta suunnistustaito ei niinkään. Onneksi heti minun jälkeeni lähti joku SM-tason suunnistaja joka otti minut kiinni jo ennen ensimmäistä rastia. Eikun kantaan ja hetken päästä ei enää uskaltanut päästää kaveria näkyvistä. Itse en ehtinyt karttaa lukea ollenkaan painelin vaan perässä sen minkä kintuista pääsin. Vasta kun oltiin kasarmin lähellä ja paikat alkoivat taas olla tuttuja, uskalsin päästää kaverin karkuun. Tulin toiseksi ja palkinnoksi tuli kuntoisuuslomaa ja nimitys taistelulähetiksi 😊.

Suunnistusharrastus jatkui reilu vuosi myöhemmin Kokkolassa silloisen tyttöystävän, nykyisen vaimon ansiosta. Appiukko Veikko oli innokas suunnistaja ja houkutteli tyttärensä ja minut siinä sivussa Kokkolan alueen iltarasteille. Niitä kierrettiin useampana kesänä ja aika ahkerasti jo silloin. Iltarasteja sponsoroi silloin Kansallis-osakepankki ja kesän ahkerimmille Oravarastien etsijöille annettiin aina jotain tunnustuspalkintoja. Vielä on tallessa ainakin KOPin pipo ja kassi noilta ajoilta. 

Suunnistus jäi moneksi vuodeksi kun muutin muualle opiskelujen vuoksi, mutta alkoivat vähitellen uudelleen kun muutimme Ouluun 90-luvun alussa. Lapsetkin pääsivät aika pieninä kantorinkassa mukaan rastien hakuun. Siitä on muutama hauska muisto kun mentiin muutaman suunnistajan kanssa monta rastiväliä samoilla ajoilla, mutta eri tyyleillä. Lapsi selässä kun ei uskaltanut metsässä juosta niin menin kävellen, mutta ehtihän siinä aika tarkkaan katsoa missä mennään ja rastit löytyivät helposti. Se toinen tyyli oli mennä mahdollisimman lujaa ja taisi vähän ärsyttää kun joku reppuselkä on aina samaan aikaan tai aiemmin leimaamassa, niin seuraavalle rastivälille piti lisätä vauhtia ja pummata vielä pahemmin. Lapsista ei ole tullut suunnistajia (ainakaan vielä), mutta vaimon kanssa on oikeastaan suunnistusinto vain kasvanut.

Aika omituinen havainto tuli kerran kun jossain kyseltiin harrastuksia niin minulla jäi suunnistus pois listalta. Ilmeisesti en pidä sitä enää harrastuksena, se on vaan jotain jota olen lähes aina tehnyt.


Mitkä olivat tämän vuoden 3 parhaiten mieleen jäänyttä rataa?

1) Ensimmäinen oikea yösuunnistus minulle ikinä oli yöcupissa Köykkyrissä (armeijan hortoiluja porukalla valkoiset nenäliinat perstaskussa ei lasketa). Heti tuli miesten C-radan voitto 😊. No ei oikeastaan siksi, vaan siksi että pimeässä metsässä oli niin mahtava tunnelma. Välillä yksin usvaisessa suossa, välillä kymmenien lamppujen ympäröimänä porukkapummipaikassa. Hieno kokemus.

2) VePo:n Sprinttirata Kempeleessä. Yleensä en pidä kaupunkisprinteistä kun radat on usein helppoja ja juoksukunto ratkaisee. Nyt oli radan laatija onnistunut tekemään ihan mukavia pähkinöitä joista osan oivalsi vasta kotona karttaa katsellessa. Tapahtumasta oli jälkeenpäin paljon polemiikkia, kun kaikki eivät noudattaneet sprinttisuunnistuksen sääntöjä (oikojat kyllä yleensä erottuu väliajoista). Minusta he olivat tuossa suurimmat menettäjät, kun ne pähkinät oli parhaimmillaan kun mentiin sääntöjen mukaan

3) HaHe:n rastit Kalliomäellä. Tuo on maastona haastava ja opetti taas nöyryyttä. Ei ole moneen vuoteen ollut keskeytys niin lähellä, mutta sisu ei antanut periksi ja lopulta kaikki rastit löytyi vaikka kartan lukuun olisi lopussa jo melkein lamppua tarvinnut. Hattu päästä niille jotka kävivät tuolla yöcupissa!

Jounin VePo:n sprintissä 4.9. suunnistama B-rata. Haastavia pähkinöitä löytyy. Kuva kopioitu Liveloxista, missä myös A- ja C-rata sekä eri suunnistajien valitsemia reittejä (klikkaa linkkiä).


Mikä oli ainoa kerta kun jätit Oulurastit väliin?

Helatorstain rastit Kaukovainiolla jäivät väliin kun olin sukellusleirillä Norjassa. Tosin kompassia sielläkin käytettiin, veden alla on paljonkin käyttöä suunnistustaidoille. Kartta pinnan alta useimmiten puuttuu, mutta käytössä on kompassin lisäksi syvyysmittari josta on paljon iloa suunnistuksessa (pysyy aika hyvin käyrällä).


Oletko suunnistanut urallasi paljon muualla kuin Oulurasteilla?

Kokkolan ja Oulun iltarastit tuli jo mainittua, muualta ei valitettavasti ole kokemusta. Kokkolan ja Oulun maastot ovat vielä aika samanlaisia, joten pitäisi kyllä ottaa oikein asiaksi lähteä vierailemaan muiden seutujen rastitapahtumissa. Vasta käytiin Rokualla patikoimassa mm. yöcupin finaalin maastoissa. Olisihan tuolla aika erilaista suunnistaa. Kilpasuunnistus ei oikein koskaan ole kiinnostanut, on ihan mukavaa että voi välillä vaikka napata mustikoita tai lakkoja mättäältä kun ei ole niin kiire. Paras karpalopaikkakin on löytynyt Oulurastien varrelta. 


Miten Oulurastit ja suunnistaminen yleensäkin ovat muuttuneet suunnistus-urasi aikana?

Ensimmäiset kartat oli mustavalkoisia monisteita jostain peruskartasta, nykyisin parhaimmillaan kuin taideteoksia. Karttojen laatu on parantunut huimasti. Suunnistajien määrä tapahtumissa on vaihdellut paljonkin, mutta nyt on rasteilla väkeä riittänyt.

Uuden tekniikan myöstä suunnistuksesta on tullut ihan eri tavalla yleisö- ja televisiolaji. Ensimmäisillä Oravarasteilla jo otettiin aikoja ja ne painettiin jopa Keskipohjanmaa -sanomalehteen, mutta ei silloin osattu niin hienosta tulospalvelusta haaveillakaan kuin mitä Oulurasteilla on. Minullakin on ranteessa vielä lisäksi GPS -kello josta voi aina jälkikäteen ihmetellä missä sitä on seikkailtu ja kuinka läheltä rastin voi joskus ohittaa sitä näkemättä. Petterin blogi on myös hyvä esimerkki siitä miten reittejä, tietoa ja osaamista jaetaan verkossa. Itsellä kuluu tietokoneella muutenkin niin paljon aikaa että tuo osa harrastuksesta vielä puuttuu.

Onneksi se perusjuttu suunnistuksessa on säilynyt ennallaan, jotenkin olen edelleen aivan ihmeissäni siitä että voin mennä täysin vieraaseen paikkaan mukanani niin yksinkertaiset kapistukset kuin kartta (= pala paperia) ja kompassi ja kulkea minne haluan. On se verratonta vaihtelua kaikenlaisten vekottimien täyttämään arkeen.



Kiitos antoisasta haastattelusta Jouni!

Kommentit