Hiidenvaara 29.8. ja Kaakkurin liikuntamaa 1.9.

Kävin viime lauantaiaamuna testaamassa uutta ja mukavaksi kehuttua kuntosuunnistusmaastoa omatoimirastien parissa Hiidenvaarassa. Pääsin myös tiistaina pitkästä aikaa Kaakkurin liikuntamaan Oulurasteille, suunnistettuani alueella viimeksi 3 vuotta sitten. Silloin radat olivat Iinatin kartan nimellä valtaosin eri alueella kuin nyt, toki samat mäet olivat mukana silloinkin.

Hiidenvaaran kartat Alakylässä bussipysäkillä. Pieni koukku tuli autolla kun vertaa samaan järjestelyyn Virpiniemen omatoimirasteille, mutta en moiti, vaan loistavaa järjestelyä tämäkin :)

Hiidenvaarassa on todellakin miellyttävä suunnistaa, vaikka maasto on tietyin osin ehkäpä helpohko jo minun tasoisen kokemuksenkin omaavalle suunnistajalle. Alueella on kevytjuoksuisia kankaita ja jonkun verran käyrääkin, mutta ehkäpä juuri nuo seikat tekevätkin suunnistamisesta helpompaa. Kun näkyvyyttä piisaa niin pienemmänkin mäen muodot näkyy jo kauas. Eli vaikkapa rasteille 6, 7 ja 9 pystyi suuntaamaan aika kauaskin katsoen kompassisuunnalla ja näistä rasteja 6 ja 9 pystyi lähestymään huoletta jopa pelkillä käyrillä.

Hiidenvaaran A-rata.

A-radan rasti 4, rastille tulosuuntaan kuvattuna, näkyvyys on alueella todella hyvä. (Näppäsin kuvan kotiin lähtiessäni, rastin oltua tien varressa.)

Mukavajuoksuisissa maastoissa on siis tämä tietty rajoite suunnituksellisten haasteiden lisäämiselle. Lisäksi kun kangas on sopivan helppoa juosta, ei tarvitse edes tehdä isommin reitinvalintaa metsäautotien ja kankaan välillä. Tämä ei siis ole kritiikkiä vaan nimenomaan tekee maastosta meille harrastajille mieluisan. Ja oli täälläkin toki myös monenlaisia haasteita, karttaa sai lukea tarkasti ja mäet vetivät ainakin tämän miehen todella hapoille jo rastille 9 noustessa, mutta viimeistään rastille 11 kavutessa ja lopullinen niitti tuli vielä rastivälin 13-14 suolla. Kokonaisuutena jäi silti hengityksen tasaannuttua todella mahtava olo avata viikonloppu lauantaiaamuna Hiidenvaarassa, 4 muun omatoimeilijankin tultua melkein samaan aikaan maaliin. (A-radan reittejä rastit.fi.)


Tiistaina menin suoraan töistä Kaakkurin liikuntamaalle (B-radalle). Ajelin parkkiin jo vartin yli neljä, silti seuranani oli jo pari-kolmekymmentä autoa. Alue oli muuttunut sitten viime käyntini merkittävästi: korkeilla mäillä on maastopyöräilyreitit, pitkissä portaissa oli nytkin pois lähtiessäni noin 15 kuntoilijaa, alueella oli hieno ulko-kuntosali ja lisäksi ratoja mm. rullaluistelijoille. Myös suunnistusratojen alueella oleva latupohja oli itselleni uusi kokemus.

Liikuntamaan rakentamisen vasapainoksi metsä olikin sitten täynnä pystyvihreää, mikä laittoi punnitsemaan reitinvalintojakin normaalia huolellisemmin. Samoin useat valkoiset metsätkään eivät olleet ihan Hiidenvaaran metsiä, minkä huomasin heti lähdöstä valkoiselle mennessäni. Lisäksi esimerkiksi rastilta 6 lähdettyäni muutinkin suunnitelmani oikaista heti vähän valkoisen läpi. Sama rastin 9 jälkeen, kun uskoin karttaa liikaa ja kävin rysäyttämässä ryteikköön havaitakseni, että viisaampi kääntyä takaisin. Kotona karttaa tarkemmin tutkittuani siinä on toki vaaleanvihreä suikale :)

Kaakkurin liikuntamaan B-rata.

Mutta tosi mukavaa oli täälläkin. Pummini olivat tällä kertaa hyvin pieniä, mutta listaan ne silti. Ehkä 30 sekuntia meni siihen, kun rasti 1 oli meillä alkupäässä lähteneillä väärässä paikkaa, 25 metriä oikeaa V-kuoppaa pohjoisempana U-kuopassa. Rastilla 4 kulutin ehkä 20 sekuntia neljästä vierekkäisestä V-kuopasta väärällä ollessani. Vaikka rastipiste olikin haastava, hötkyilin rastille saapuessani kartanluvun kanssa. Samoin rastilla 11 juoksin rastin ohi, ehkäpä vain 10 sekunnin verran. Jostakin syystä tuo kohta oli helppoudestaan huolimatta hämäävä, monien meidän B-ratalaisten tehtyä rastit.fi -mukaan saman virheen.

Loppusijoitukseni oli huippuhyvä 4/53, sijojen 2-9 oltua kaikkien 2 minuutin sisällä toisistaan. Rastiväliaikoja katsoessani pärjäsin hyvin tasaisilla polkujuoksupätkillä ja pystyvihreissäkin, mutta ylämäkiosuus rastille 11 oli selvästi heikoin suhteessa muihin (vaikka siitä vähentäisi 10sek pummista). Puhdas alamäkeen "pommitusväli" 12-13 taas oli parhaani. Ennenkin on tullut huomattua, että pärjään suhteessa hyvin alamäkeen vs ylämäki, ehkäpä tällä kookkaahkolla kropallani on jotain tekemistä asian kanssa :)

Lähtiessäni kävin fiilistelemässä kerran liikuntamaan portaat, joiden yläpäässä sijaitsi B-radan rasti 12. Alhaalla näkyy myös monenlaisia kuntoilupaikkoja, taimpana Oulurastilaisten autot parkissa lähdön ja maalin tuntumassa.

Kommentit