tiistai 10. syyskuuta 2019

Oulurastit ja korkeakoulujen mestaruuskisat, Majavasaari 10.9.

Yleensä harrastan suunnistusta kerran viikossa, valitsen aina sen viikon kiinnostavimman ja muihin perheen aikatauluihin sopivimman tapahtuman. Nyt tälle viikolle sattui peräkkäispäiville kiinnostavat korkeakoulujen mestaruuskisat ja yösuunnistuksen aluemestaruuskisat, joten tein rutiineihini poikkeuksen. Mestaruuskisoista kun saa sen normaalin Oulurasti-jännityksen lisäksi vielä pienen ja mukavan kilpailupaineen.

Majavasaarta ja Kiiminkijokea autoni parkkipaikalta kuvattuna.

Lähdin siis innolla suoraan töistä Alakylän taakse Kiiminkijoki-varteen kisailemaan. Keijo Ruotsalainen oli piirtänyt Majavasaaren kartan 2013 ja sillä suunnistettiin nyt käsittääkseni toista kertaa, viime kerran Oulurastien 2013 oltua vieläpä eri maastonosassa. Mitä vähän ihmettelen kartan ja alueen ollessa laadukkaita tiiviimpäänkin käyttöön.

Koska osallistuin korkeakoulujen mestaruuskisoihin, sain karttani vasta lähtöhetkellä enkä päässyt suunnittelemaan reittejä etukäteen. Tämän kerran rata oli kutenkin sellainen, että reitinvalintaa ei ollut kovin paljoa, joten en usko hävinneeni tuossa montaa sekuntia vs. hyvä ratasuunnittelu etukäteen.

Kuulin lähdössä, että H40-sarjassa suunnistetaan B-rata. Suunnistan yleensä Oulurasteilla A-rataa, mutta vähän lyhempi rata sopi tällä kertaa varsin hyvin, toivottavasti näin jäi joku paukku enemmän jäljelle huomiseen otsalampun kanssa suunnistamiseen. Katselin maalissa A-radan kartan ja se kävi hyvin samoilla alueilla ja paljolti samoilla rasteillakin, mutta A-radan rastivälit oli suunniteltu Keijon toimesta pidemmiksi, helmenä lähes 2km pitkä rastiväli 1-2, missä ykkösrasti hyvin lähellä lähtöä ja kakkosrasti oli sama kuin B:n kutonen.

B-rata. Klikkaa kuvaa suurennellaksesi eri osia.

Kartan ja ratojen erityispiirteitä olivat keskimääräistä Oulurasti-maastoa kivisempi maapohja sekä leveä Majavaoja ja muutkin alueen suuret ojat. Esimeriksi rastivälillä 1-2 meinasin hypätä ojan yli rastiväliviivaa edetäkseni, mutta koska en löytänyt oikein polvivesiä parempaa ylityskohtaa ja samalla mietin että paluukohta voi olla jo vyötärövesi, menin varman päälle piirun pidempää reittiä ja ojan vierustaa pitkin.

Samoin rastille 5 mennessäni kartan "pieni" reilun metrin levyinen ja nilkkaveissä ylitettävä oja olikin pieni nimenomaan Majavaojaan verrattuna. Luulin sitä Majavaojaksi (samalla vähän ihmettelin, miten ylitin pienemmän ojan huomaamamattani) ja sekoilin hivenen. Kävin sekoiluni jälkeen molemmat ojan suunnat tarkistettuani leimaamassa vitosrastin ja luulin sitä yhä Majavaojaksi, kunnes kutosta kohti lähtiessä kompassi näytti vaan koko ajan 90 astetta pieleen ja tajusin sekoittaneeni ojat. Tuohon hukkasin kokonaisuutena silti vain reilun minuutin sen jäädessä ainoaksi selkeäksi pummikseni. (Ks. reittini ja muita B-radan reittejä rastit.fi.)

Suot olivat todellakin ennakkoon luvatusti kuivia, tuntui hassulta juosta esimerkiksi rastivälillä 5-6 karttaväriltään ruskeaa suota kun vieressä oli karttaväriltään valkoista metsää. Luulenpa, että molemmat olivat tässä tapauksessa likimain yhtä hyviä edetä.

Kokonaisuutena kartta oli mielestäni laadukas, maasto hyvä ja koko tapahtuma muutenkin hieno. Oma suunnistuskin sujui myös tuloksellisesti (sija 4/46). Majavasaarella voisi suunnistaa useamminkin kuin joka kuudes vuosi.

Päivitys 11.9.: Korkeakoulujen mestaruuskisoissa tuli näköjään 2 osallistujan kisassa hienosti hopeaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti