Patosilta 6.4., talvisarjan tapahtuman valmistelut


Suunnistuksen Oulun alueen talvisarjan pääpuuhamies Ilkka Koivula kysäisi marraskuun lopulla, kiinnostaisiko minua toimia ratamestarina talvisarjan viimeisessä osakilpailussa. Paikkana olisi Patosilta, mutta sen voisi järjestää muuallakin. Ratamestaroinnista mitään tietämättömänä, mutta asiasta kiinnostuneena, vastasin myöntävästi. Kyselin Ilkalta paikkavaihtoehdot ja ne kuultuani Patosillat kuulosti loppujen lopuksi kiinnostavimmalta. Ovathan Tuiran uimaranta, Ainolan puisto ja Lasaretti varsin komeaa aluetta etenkin kesällä.

Tuiran uimaranta joen toisella puolen (keltainen matala rakennus), Kuva otettu Lasaretin rannasta viikko ennen tapahtumaa.

Kun kokenut ratamestari hoitanee hommat aika nopeasti, aloin vasta-alkajana kysellä apuja tekemiseen jo vuodenvaihteessa. Ensin kyselin karttapohjaa Pohjantähden kartta-maestro Petri Karjalaiselta. Kun mietimme kartan kokoa, Petri päätti vielä kartoittaa Itä-Tuiran aluetta kartalle vähän laajemmaksikin. Samalla kysyin Ilkan neuvomana käyttöluvan OuTa:lta koko Ainolan puiston alueelle. Sain myös käyttööni OCadiin lisenssin ja Petrin sähköposti-ohjeilla pääsin alkuun. Helmikuussa Ilkka vinkkaili, mitä yleisiä perusasioita järjestelyihin liittyen kannattaa opetella ennen kisaa ja näytti minulle olennaisimmat asiat OCadin käytöstä. Samoin Ilkka kertoi kunkin radan perusvaatimuksista ja normaaleista pituuksista & rastimääristä.

Maaliskuun alkupuolella kävin muutaman tunnin kävelyllä kisa-alueella. Havainnoin lähinnä, millaista alue pääpiirteissään on, mitkä polut on talvikunnostettu ja samalla myös, mitkä olisivat potentiaalisesti hyviä yksittäisiä rastipisteitä. Tämän visiitin perusteella Petri teki vielä kartan kiellettyihin alueisiin 3 muutosta. Aloin myöhemmin suunnitella ratoja: vetelin ensin suunnilleen rasteja pitkin karttaa nähdäkseni, montako rastia ja kilometriä tulee milläkin tavalla rataa luodessa. Samalla päätin suunnilleen, kuinka monta rastia suunnittelen kullekin radalle A-C Patosillan pohjois- ja eteläpuolelle. Kun Ilkka suositteli ”kisakeskukseksi” Tuiran uimarannan rakennusta, aloitin piirtämällä lähdölle ja maalille luontevat paikat siihen lähelle. Sain pienellä pyörittelyllä mielestäni suunnistuksellisesti sopivat ja tavoittelemani tyyliset radat kasaan. A:n ja valtaosin myös B:n tein suunnistusteknisesti mahdollisimman vaikeiksi ja C helpommaksi, jotta myös jopa 10-vuotias pärjäisi sen läpi. C:n ensimmäisestä versiosta tuli silti alkuun liian haastava ja Ilkan neuvomana helpotin sitä joidenkin rastivälien osalta.

Patosillan eteläpään "rakkauslukko-portaiden" lähes tappojäinen kunto 3,5 viikkoa ennen kisapäivää. Jännitin, miltä portaat näyttävät myöhemmin. Onnekseni viikko ennen kisaa ne oli jo sulatettu, eikä asiaa tarvinnut huomioida kartassa eikä ratasuunnittelussa mitenkään.

Kun radat olivat jo 95% valmiit, kävin vielä viikko ennen kisapäivää toisen kierroksen perehtymässä rastipisteisiin tarkemmin. Samalla siirsin joitakin pisteitä vähän saadakseni niille paremman kiinnityspaikan. Talvisuunnistuksessa on helpompi suosia esim. pensaiden oksia ja aitoja rastien kiinnityksessä. Tolpparasteja on rajallinen määrä ja lisäksi niiden kiinnitys esim. jäätyneeseen maahan ei ole välttämättä kovin helppo juttu. Tällä toisella perehtymisellä havaitsin vielä 1 kielletyn alueen lisää ja 1 karttamuutoksen, jotka Petri jälleen kerran päivitti karttaan. Samaan aikaan myös Hemmo Ahokoivu kävi koesuunnistamassa A-radan. Palautteen perusteella tein jälleen pieniä muutoksia. Yksi koejuoksun anneista oli, että en lopulta tehnytkään paria mielessäni pyörinyttä helpottavaa muokkausta A- ja B-ratoihin.

Vesialue Ainolan puistossa viikko ennen kisaa.  6.4. kartan siniset alueet voivat olla petollisia.

Pyörätien vetisimmän kohdan kuntoa Tuiran uimarannalla viikko ennen kisaa.

Tiistaina 4 päivää ennen kisaa hioin rastimääritteet ja -koodit kohdilleen. Heitin keskiviikkoaamuna lopulliset kartat pdf:inä Lauri Leinoselle, joka tulosti kartat samana päivänä. Jäljestä tuli mielestäni hyvä ja noilla kartoilla kelpaa lähteä suunnistamaan. Oulun kaupungin edustajat lupasivat myös avata Tuiran Uimarannan rakennuksen meille kisakeskukseksi, ettei tarvitse palella ulkona mikäli sattuu nihkeämpi keli. Paikallinen yhdistys mietti myös kioskin tuomista paikalle tapahtuman ajaksi, mutta se jäi lopulta auki ja lauantaina nähdään, onko siellä kioski vai ei.

Mielestäni valmistelut ovat edennneet kokonaisuutena aikataulussaan ja hyvin. Saa nähdä mitä kaikkea on tullut unohdettua. Nyt vaan lauantaiaamuna ajoissa paikalle Pohjantähden toimistolta viikonloppuna hakemiani leimasimia, leimasinten jalkoja ja rastilippuja virittelemään; onneksi Hemmo lupautui kaveriksi, niin siitä selvitään myös kunnialla ja uskallan nukkua yöni rauhassa. Samoin Ilkan tullessa apuun ”kisatapahtuman tekniseksi pyörittäjäksi”, luotan päivän sujuvan isommitta ongelmitta. Toiveissa lauantaille on myös ennusteiden mukainen auringonpaiste. Tulkaahan lukijat paikalle katsomaan miten ollaan onnistuttu :)

Kommentit