Patosilta 6.4., kisapäivä

Nyt se on sitten takana. Ensimmäinen ratamestaroimani suunnistustapahtuma. Asiat menivät oikeastaan kaikin puolin selvästi paremmin kuin olin osannut kuvitellakaan. Huippuhienon kelin ansiosta paikalle saatiin uusi Talvisarjan osallistujaennätys, 87 suunnistajaa, ja joiltakin tutuilta tuli kehujakin radoista.

Aloitimme aamun Ahokoivun Hemmon kanssa Tuiran uimarannan parkkipaikalla klo 8.45. Koska talvisarjassa rastien kiinnitys ei aina onnistu kaikkialle, Hemmo huolehti Pohjantähden toimiston varastosta kisapaikalle myös mm. useamman rastipukin, joilla varmistettiin rastien parempi kiinnittäminen paikkaan kuin paikkaan. Kävimme ensimmäisenä yhdessä läpi viimeisimmät keskiviikoksi hiomani muutokset karttaan ja miten olin ajatellut rastien kiinnitykset. Jaoimme Patosillan eteläpuolen rastien kiinnitykset Hemmolle ja vein itse pohjoispuolen rastit sekä lähdön ja maalin. Koivulan Ilkka saapui kisapaikalle jo ennen kymmentä kun aloin olla melkein omien rastieni osalta valmis. Ilkka ehti perehdyttää minut tulospalvelun laitteiden käyttöönkin ja olimme valmiina ottamaan ensimmäisiä suunnistajia vastaan sopivasti etuajassa jo klo 10.30.

Aamulla ensimmäistä rastia kiinnittäessäni tuli vastaan yllätys. Kun taoin rastikepin "alempaa poikittaista metallista tasoa" työkalulla jäiseen maahan, hajosi ylempänä sijainnut leimasin samalla. Ilmeisesti näin, koska vanha leimasin oli liian tiukasti(?) kiinni puussa/metallivarressa, jolloin "terävä" tärähtely hajotti sen. Tämä pukkasi melkoisen tuskanhien, onneksi loput rastit menivät nätisti paikalleen ja ehdin korvata tuonkin rastin rastipukilla ja eri leimasimella. Siksi kaikkien ratojen viimeinen rasti oli siis mustekynällä päivitetty rastimääritteisiin.

Lauri Leinonen tulosti meille keskiviikkona pyytämämme kartat: 50kpl A-rataa, 30kpl B-rataa ja 10kpl C-rataa. A-rata loppui silti kesken ja jouduimme pyytämään jokusen kartan takaisin suunnistuksen jälkeen Pohjantähden edustajilta. Onneksi tätä joustoa löytyy tarvittaessa, turha sitä on kävijämäärän joskus yllättäessä aina painaa ylenmäärin karttoja.

Suunnistajien kommenttien ja itsekin näkemämme perusteella sain laadittua ratoihin mukavasti reitinvalintaa. Sain jälkeenpäin tutuilta 4 gps-jälkeä, joista pystyin arvioimaan vähän suunnistajien käytöstä. Samoin kuulin kisapaikalla muutamalta muulta suunnistajalta heidän reiteistään ja mietinnöistään. Sydäntä kyllä lämmitti se, että reitinvalinnat jakautuivat ainakin tässä pienessä otannassani mukavasti. Oikeastaan lähes joka rastivälillä.

Satunnaisen suunnistajan reitinvalinnat A-radalla. Klikkaa kuvaa suurennellaksesi.

Samalla myös B-rata tiedoksi.

Ja C-rata.

Pieninä miinuksina laskisin sen, että yksi 2-väkäinen aita oli kuitenkin lopulta ollut ylitysten kohteena, hivenen itselleni yllättäen. Mielestäni se johtuu eniten tietämättömyydestä tai kiireisen ajattelemattomuudesta/kartanlukuvirheestä, harva suunnistaja huijaa tietoisesti harkiten. Lopulta 87 suunnistajasta vain 2 sai hylätyn, mikä on varsin OK saldo. Molemmat vielä selkeästi minua taitavampia suunnistajia, joista toinen oli unohtanut tällä kertaa maalileimauksen ja toinen leimannut lasaretin takana jokivarressa hitusen liian kiireisesti.

Punaisella jäljellä joidenkin käyttämä sääntöjen vastainen oikaisu. 2 väkäsellä merkittyä aitaa kun ei saa suunnistuksessa ylittää.
Rastipukkien, -lippujen ja -leimasimien keräämisen jälkeen tapahtuma oli ohi.

Lähtöjen ollessa virallisesti klo 11-12 ensimmäinen suunnistaja lähti matkaan jo 10.40 ja viimeinen noin klo 12.00. Suurin ruuhkapiikki lähdössä oli 11.00-11.15. Viimeinen maaliintulija saatiin vasta noin klo 13 kun yksi mukava pariskunta kierteli A-radan huippukelissä rauhallisempaan tahtiin hienossa kelissä. Tämän jälkeen Hemmosta oli jälleen valtava apu hänen kerätessään lähes kaikki rastit poiskin (yhteensä melkein parin tunnin edestä työtä). Kokonaisuutena tapahtuma oli mielestäni hyvin onnistunut, suurkiitokset sekä järjestämisessä auttaneille että osallistujille :)

Kommentit