tiistai 12. kesäkuuta 2018

Lahti-Hollola 2018 Jukolan viestin ennakko


Suunnistuksesta innostuneena päätin jo viime kesänä ottaa tämän vuoden ykköstavoitteekseni Jukolan viestiin osallistumisen. Toki muistan jo lapsuuden Jukoloista Ylen pusikoista kuiskaavat kommentaattorit, mutta viime vuonna tuli katseltua viestin uutisointia ja kärkijoukkueiden gps-seurantadataa erityisellä innolla.


Tänä kesänä Jukolan viesti järjestetään Lahden kupeessa Hollolassa, Hälvälän suppamaastossa. Osallistujia ilmoittautui määräaikaan mennessä uusi ennätys eli karvan vajaa 20 000. Katsojat ja tukijoukot mukaan lukien paikalle odotetaan 50 000 henkeä, eli kyse on melkein missä mittakaavassa tahansa jättimäisestä tapahtumasta.
 

Jukola-viikonloppuna juostaan naisten 4-osuuksinen Venlojen viesti lauantaina päivällä ja siihen päälle lauantain ja sunnuntain välisenä yönä miesten 7-osuuksinen viesti. Eri osuudet on määritelty pituudeltaan/vaativuudeltaan hivenen erilaisiksi. Joka tapauksessa sekä maailman parhaat että ”rivi-Oulurasteilijat” suunnistavat samat reitit.

Olen seurannut 2018 Jukolan viestin nettisivuja pitkin talvea, mutta koska en ole koskaan edes oikein jututtanut kunnolla ketään Jukolan kävijää tarkemmin, sisällytän tähän ennakko-postaukseeni kahden tuntemani aktiivisen Oulurasteilijan ja kokeneen Jukola-kävijän vinkkejä ja mietteitä ennen tapahtumaa.Ensimmäinen haastateltavani on töistä ja lastemme yhteisistä harrastuksista tuntemani Jaakko Kaukua.

Montako kertaa olet osallistunut Jukolaan? Mikä kerta on ollut mieleenpainuvin?
Olisiko se nyt viides kerta. Ensimmäinen kerta jäi tietenkin hyvin mieleen, kun lähdin matkaan vain muutaman Oulurastikokemuksen jälkeen.

Mitä osuuksia olet juossut? Onko niiden vaativuuserot suuria?
3-7, erot on lähinnä juostavassa matkassa. Viimeiset 2 osuutta menee yleensä meillä amatööreillä yhteislähtöön joten siinä isossa sakissa juokseminen on ehkä helpompaa jos ei ole paljoa kokemusta.


Miten suunnistaminen on erilaista Jukolassa verrattuna Oulurasteihin? Entä yö-osuuden suunnistamisen haastavuus verrattuna Oulun alueen Yö-cupissa suunnistamiseen?
Porukkaa on todella paljon, ja valmiita polkuja ja letkoja mitä seurata jos hyvin sattuu. Maastot ovat korkeuseroiltaan haastavampia ja kasvillisuus monesti tiheämpää kuin mitä Oulurastimaastoissa. Karttojen 5m korkeuskäyriä pitää katsella ihan eri tavalla kuin paikallisrasteilla. Matkat ovat pidempiä. Muuten ihan samaa suunnistusta. Kartan suuri koko hämmästytti joskus ensimmäisillä kerroilla.

Missä joukkueessa suunnistat tänä vuonna ja minkä osuuden?
Haukiputaan heitto ja osuus selviää perinteisesti vasta Jukola-bussissa 😊Toinen haastateltavani on sekä Venloista että Jukolan viestistä kokemusta omaava, SK Pohjantähden ja siskonikin kautta tuttu Anni Hokkanen.

Montako kertaa olet osallistunut Venloihin ja montako Jukolaan?
- Venloihin 7 kertaa
- Jukolaan tulee nyt 3. kerta

Näiden erot valmistautumisessa ja itse suunnistamisessa?
Koska Jukolassa matkat ovat pidempiä ja osa niistä pimeässä, olen juossut jokusen pidemmän lenkin alle. Ja syksyn yöcupista saa mukavasti tuntumaa pimeässä suunnistamiseen. Kyllä varsinkin pimeässä toisista suunnistajista on paljon apua.

Erityinen muisto menneiltä vuosilta?
Ensimmäiset kerrat niin venloissa kuin jukolassa ovat jääneet mieleen. Makuupussissa telttapatjalla pötköttely ja torkkuminen screenin edustalla Virkiä-Jukolan yössä Lapualla. Ja mieleen painui kyllä myös hävittäjien taitolentonäytös Kuopio-Jukolassa juuri kun olin suihkussa... Venlojen viestin ankkuriosuuden loppuviitoitus Paimio-Jukolassa on kyllä ehkä kuitenkin toistaiseksi se erityisimpänä mieleen jäänyt muisto.

Vinkit aloittelijalle Jukola-viikonloppuun yleiseen valmistautumiseen?
- lämmintä vaatetta mukaan, kun yön tunteina seuraa kisaa
- kisakeskuksessa tulee huomaamattaan kävelleeksi kilometrejä. Tämän kun tiedostaa ja välttää turhat kilometrit ennen omaa osuutta, niin jaksaa vielä metsässäkin
- kisapaikalle ajoissa, ruuhkat, siirtymät ja leiriytyminen vievät aikaa

Miten suppamaastoon voisi valmistautua?
Monet ovat käyneet hakemassa tuntumaa suppamaastoon Rokualta, Vaalarasteilta. Itse en ole ehtinyt sinne ja valmistautuminen on jäänyt lähinnä vanhan kisakartan tutkiskeluun. Sain kuitenkin mahdollisuuden käydä kuuntelemassa Paimion Rastia edustavan Vili Niemen vinkkejä suppamaaston kiemuroista. Varmaan suppamaastoon voisi valmistautua myös pähkäilemällä, että miten näkee/erottaa kartasta käyrät mahdollisimman hyvin ;)

Missä joukkueessa ja millä osuudella olet mukana tänä vuonna?
Tänä vuonna en ehdi Venlojen viestiin ja osallistun Jukolaan työpaikan joukkueessa. Pääsen vuorostani kokeilemaan aloitusosuutta.Kuva Jukolan lähdöstä. Lähde: Lahti-Hollola Jukolan kuvapankki, Kimmo Hirvonen.

Loppuun vielä tsemppiä Jaakolle ja Annille viikonlopuksi! Itse osallistun viestiin SK Pohjantähden 5. joukkueen ankkurina, toivottavasti löydän metsästä pois raportoimaan itse tapahtumastakin 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti