MOBO-suunnistus, Huutilampi

Olen ollut estynyt kauden alun Oulurasteilta, minkä johdosta suuntasin jo malttamattomana & intoa puhkuen Huutilammen MOBO-radalle. Valitettavasti yhä hitusen flunssatoipilaana, jonka johdosta kiersin rasteja kävellen & pikkuhölkällä.


Huutilammen/Timosenkosken alueen mahtavia metsäreittejä.


Linnut olivat Huutilammella aktiivisella tuulella auringonlaskun aikaan.
MOBO on kännykän avulla suunnistamista. Kännykkään ladattavassa ilmaisessa MOBO-sovelluksessa on kartta, kompassi ja leimauksen vaatima tekniikkakin. MOBO on kehitetty Virossa 2012 ja se on tällä hetkellä käytössä maailmalla useassa maassa, sovelluksesta löytyy globaalisti yhteensä 286 rataa. Käyttö on laajinta Suomessa, meillä on yli 150 rataa.


Oulun alueella MOBO-ratoja on 6 kappaletta: Huutilampi, Ruskotunturi, Hiironen, Linnanmaa, Virpiniemi ja Sarkkiranta. Näistä pikakatsomalla ehkäpä Linnanmaa, Sarkkiranta ja Hiironen ovat helpompia ja enemmän mm. koululaiskäyttöön kun taas muut 3 soveltuvat mielestäni tasoltaan erinomaisesti myös kokeneemmallekin Oulurasteilijalle.


Lähialueiden MOBO-radat.


MOBO-suunnistus aloitetaan avaamalla MOBO-sovellus kännykällä ja etsimällä sieltä hakutoiminnolla kyseinen rata. Kartan perusteella löydät radan lähtöpisteen, missä teet ensimmäinen leimauksen joko viivakoodin MOBO-sovelluksen QR-viivakoodiohjelmalla lukemalla tai NFC-tekniikalla (kosketat kännykällä rastimerkkiä). Molemmat tekniikat ovat suunnistaessa helppokäyttöisiä, kunhan niiden toiminnan on ensin testannut lähtöpaikalla. Itsellä meni Huutilammella jokunen minuutti testaillessa miten nuo toimivat, koin että NFC oli hitusen nopeampi ja näppärämpi joten käytin testisuunnistuksessani lähinnä sitä.MOBO-rasti tolpan nokassa. Taulusta löytyy mm. rastin numero, QR-viivakoodi ja NFC-siru.


Huomasin metsässä, että siihen on syynsä, miksi metsärastit alkavat vasta ensi viikolla. Nytkin Huutilammen (Oulurasti-kielellä Timosenkosken) ympäristö oli juostavassa kunnossa, mutta kovalla vauhdilla olisi kengät ja sukat olleet pomminvarmasti läpimärät. Koska olin flunssatoipilas ja luvannut itselleni ja vaimolleni pitää kengät kuivina, piti edetä maltillisemmin ja suunnitella reittejäkin sen mukaan. Joka tapauksessa 98% reiteistä menin kuten ne olisin kesälläkin mennyt. Uskoisin, että Huutilampi on täydessä MOBOilu-kunnossa jo noin viikon päästä.


Kiertotien etsinnän paikka.


Koska perehdyin tekniikoihin vasta paikan päällä ja etenin kävelypainotteisesti, ehdin käydä vajaaseen puoleentoista tuntiin vain noin puoli rataa. Huomasin, että esimerkiksi helpompien rastien 1 ja 2 jälkeen rasti 3 olikin yllättävän haastava. Samoin kävi ilmi, että joko rasti 5 on talven aikana kadonnut tai en löytänyt sitä muusta syystä. Uskoisin sen kadonneen, mistä pistinkin sovelluksen kautta palautetta radan ylläpitäjälle. Rataa kun ei ollut kukaan muu vielä kiertänyt marraskuun lopun jälkeen  (MOBO-verkkosivujen tilastojen mukaan). Joka tapauksessa tuon vitosrastin etsiminen omaan tahtiin oli varsin mukavaa sekin.


Rastin 5 maisema MOBO-kartalla (eli suunnistuskartalla),
GPS-jälkeni rastia 5 etsiessä. Päädyin useita eri kiinnekohtia käyttämällä joka suunnasta samalle kivelle & kumpareelle niiden samojen tiheikköjen vieressä. Enkä siis nähnyt rastia. Vasen lenkki = nelosrastin haku, etelän ja pohjoiden kautta varmistuslenkit tein vain paikan täsmälleen varmistaakseni.


Loppuyhteenvetona hommasta jäi sen verran hyvä fiilis, että tulen kyllä kesän mittaan varmuudella käymään Huutilammen loput rastit ja Ruskotunturin radan. Virpiniemi jää mietintälistalle, ajelenko sinne saakka.


Päivitys 11.5.: Lopulta kävi ilmi, että rasti 5 sijaitsi väärällä kivellä lähistöllä. Siirtyy oikealle paikalleen pikapuoliin :)


Rastin sijainti vielä 6.5. (punaisella tussilla ympyröitynä)

Kommentit