Suunnistuksen aloittaminen


Yritän pitää tämän blogitekstin lyhyenä, mutta kertoa kuitenkin riittävän paljon oleellisesta suunnistuksen aloittamiseen ja suunnistuksen perusteisiin liittyen, Oulun alueella harrastavan näkökulmasta.


Oulurasteilla aloittaminen


Oulun alueella Olhavan, Muhoksen ja Lumijoen sisältävän kolmion sisällä pidetään Oulurasteja huhtikuusta syyskuuhun 2-3 kertaa viikossa. Näillä rasteilla on aina radat A-D (A vaativin ja pisin) ja joskus myös lapsille rastireitti (RR) sekä esimerkiksi polku- tai pyöräsuunnistusrata. Aikuisilta suunnistus maksaa 6€ ja lapsilta 3€, perhealennuksiakin on. Tapahtumat tarkempine kuvauksineen löytyvät Oulurastien rastikalenterista.


Itse aloitin C-radalta loppukesästä 2016. Suunnistusta on tullut harrastettua koulun ja lapsuuden suunnistuskurssien lisäksi partiossa ja armeijassa. C-rata oli hyvä taso aloittaa ja siitä olen uskalluksen ja kokemuksen kasvettua siirtynyt B:n kautta tälle kaudelle juoksemaan lähinnä A-rataa. Usein eri ratojen tasoja vertailevana sanoisin, että mielestäni radat A-C eivät välttämättä eroa yksittäisten rastien vaikeudessa paljoa, mutta kokonaisuutena matkan kasvaessa homma vaikeutuu, etenkin kun vaikeammilla radoilla mennään enemmän haastavempikulkuisia maastoja. Tällöin matkan pidetessä ja suunnistajan väsyessä virhemahdollisuudet myös kasvavat.


Edellä mainittujen lisäksi D on yleensä lapsille tai ilman suunnistustaustaa aloitteleville paras rata, rastit ovat usein polkujen lähellä ja matka sopivan lyhyt. Olenkin käynyt pari kertaa 8-vuotiaan suunnistuskoulun käyneen tyttöni kanssa D:n. Ihan hän ei osaisi sitä vielä yksin, mutta osan rastiväleistä kyllä. 15-vuotiaan samoin 2017 suunnistuskoulun käyneen tyttöni ratavalinta on yleensä C, minkä johdosta tulee usein vertailtua nekin rastit. Lasten ja nuorten lisäksi alueella järjestetään myös 2 erin tasoisia aikuisten suunnistuskouluja, itse en valitettavasti päässyt viime kesänä mukaan kun osuivat sen verran lasten harrastusten ja muiden menojen päälle.


Varusteet


Itse aloitin suunnistamisen vanhalla tuulipuvulla, vanhoilla lenkkareilla ja siskon vanhalla lainakompassilla sekä Emitin kisapaikalta vuokraamalla. Aika pian kävi ilmi, että läpimärät lenkkarit eivät oikein toimi ja ostin ensimmäiset suunnistuskenkäni (Inov8:t). Niissä matala ja pitävä pohja antaa hyvän tuntuman maastoon ja kenkä päästää hyvin veden ulos, lisäksi se istuu märkänäkin hyvin.


Tavallinen (oik.) ja nastallinen suunnistuskenkä.


Toisena havaitsin, että vaikka leimauslaite eli Emit maksaakin noin 80€ ja Emitin vuokra on vain 2€ per kerta, on enempi harrastavana sama ostaa sellainen. Omassa Emitissä on myös se pieni etu, että nimeni näkyy sieltä automaattisesti rastien järjestäjille. Emit nollataan aina rastien lähtöpaikalla 4 valonväläyksen ajan sitä nollauslaitteessa pitäen ja sitä käytetään joka rastilla sekä maalissa lukulaitteessa, jolloin suunnistuksen aikatiedot kertyvät automaattisesti.


Alkuaikoina syksyn 2016 ja kevään 2017 rasteja juostessani en kokenut tarvitsevani parempaa kompassia, koska käymäni Oulurastit olivat usein asutuksen lähellä ja hyvänä kartanlukijana en juuri edes katsonut suuntaa kisaillessani. Kun kaaduin Rekikylässä siten, että kompassivanhus jäi käteni ja kiven väliin ja halkesi, piti hankkia uusi. (Str8) peukalokompassi onkin ollut huippuostos. kompassikädellä karttaa pitäessä kompassin kärjen voi laittaa kohtaan missä on ja samalla vilkaisulla näkyy suuntakin. Eli käytännössä katsoin karttaa uuden kompassin myötä nopeammin ja suunnankin vielä siinä samalla.


15-vuotiaalla tytölläni on edullisempi peukalokompassi ja hänkin on ollut siihen tyytyväinen. Levykompassit toimivat varmasti myös, riippuen mihin on tottunut.

Uuden peukalokompassini kärki osoittaa vanhan lainakompassini hajoamispaikkaa. Kuvassa myös Emit-leimasin.


Karttamuovi on lisäksi yksi pieni ja olennainen, muttei välttämättä niin helppo hankittava harrastuksen alkutaipaleelle. Koska sitä ei ollut helppo hankkia mistään yksittäiskappaleena (netistä saa jättipakkauksia), suunnistin syksyn 2016 karttamuovitta. Ymmärtääkseni valtaosa Oulurastien järjestäjistä kuitenkin myy karttamuovin ~20 sentillä jos kysyy. Vaikka kartan paperilaatu on vahvaa, on muovista hyötyä vesisateella ja suolla kaatuessa.


Muu varustus ei mielestäni ole harrastajalle kovinkaan tärkeää olla kohdillaan. Suunnistushousut on tullut ostettua normaaleiden urheilupaitojen kaveriksi, ovat kevyemmät ja lahkeesta kapeat ja jälleen kerran ne märkäominaisuudet ovat kohdillaan. Shortseillahan metsässä ei juuri kannata haavasyistä juosta, toki nuita haavoja ilmestyy joskus pitkälahkeisista housuista huolimatta.


Yösuunnistus onkin sitten oma lukunsa, siihen pitää olla otsalamppu ja myös varalamppu. Itse omaan 2400 lumenin peruslampun ja lisäksi ihan vain 90 lumenin laadukkaan avaimenperälampun, jotta löydän varsinaisen lampun mahdollisesti hajotessa metsästä pois, eksymävaara kun olisi pimeässä todellinen. Mukanani on toki myös vara-akku, normaali akku kun kestää noin puolitoista tuntia ja valo sammuu akun loppuessa kuin katkaisijasta painaisi. Tästä sopivasti aasinsilta seuraavaan kappaleeseen.


Muut mahdollisuudet


Oulun alueen seurat järjestävät syys-lokakuussa myös yö-cupin, missä kisaillaan noin kerran viikossa. Näihin kisoihin on valittu jopa normaalia haastavampia ratoja, ainakin tänä vuonna käymäni 4 kisan perusteella. Voisikin sanoa, että tuo cup on alueen harrastesarjoista selkeästi kovatasoisin. Yö-cupissa on radat A-C, missä ainakin A ja B vaativia.


Edellä mainittujen lisäksi Oulun alueella järjestetään myös talvisarjaa, ymmärtääkseni lähinnä sprinttimeiningillä eli kaupunkimaastoissa. Muutaman kerran kokeilin tätäkin viime talvena.


Enemmän aikaa käyttävien aikuisharrastajien muut kohteet ovat maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti (kesäkuussa, 2018 Lahti-Hollolassa), Kainuun rastiviikot (heinäkuussa) ja Tunturisuunistus (elokuussa). Itsellänikin on alustava tavoite päästä Jukolaan ensi kesänä. Mutkia matkaan voi tuoda mm. pian syntyvä neljäs tyttäreni, perhe tottakai ykkössijalla.


Kokeneemmat suunnistajat osallistuvat myös muun muassa suunnistuksen aluemestaruuskisoihin, joita järjestetään Oulun alueellakin. Lisäksi esimerkiksi Manna25 Tukholman alueella vetää myös harrastajia puoleensa. Lapsilla ja nuorilla on toki vielä omat suuremmat ja pienemmät tapahtumansa.

Kommentit