Sadinselän omatoimirastit 4.6. ja Hangaskankaan omatoimikaksari 9.6.


Tällä kertaa 2 viimeisintä suunnistuskokemustani tuottivat myös ongelmia ja mietittävää. Sadinselän uusi suunnistusmaasto Sanginjoentien varressa aiheutti ongelmia alkumatkasta ja omatoimikaksarin ensimmäinen osa Hangaskankaalla toi mukanaan pari varsin erikoislaatuista pummia.

Viime viikko meni aamusta iltaan töiden lisäksi kotona ja mökillä remppa-/rakennushommissa, ehdinkin vain kertaalleen suunnistamaan torstai-iltana Sadinselän uuteen suunnistusmaastoon. Alueelle mahtuu helposti parkkiin vain noin 15 autoa, minkä johdosta Sadinselkä sopii nimenomaan omatoimirasteiluun, varmasti tulevinakin kesinä. Alueen karttamaestro Petri Karjalainen sai uunituoreen kartan alkukesästä valmiiksi ja organisoi heti alueella myös omatoimirastit. Odotusarvoni alueelle olivatkin korkealla jo etukäteen ja kohosivat vielä, kun parkkiin ajettuani juuri radalta tullut pariskunta hehkutti kartan ja radan tasoa ihmetellen, kuka on pystynyt näin laadukkaaseen työhön.

Lähdön parkkipaikalla kuvaus retkeilyalueesta, jonne radat sijoittuvat. Lähtö, rastit ja maali on merkitty samoin kuin tällä parkkipaikan rastiväreillä olevalla paperilapulla.

Sadinselän A-rata.

Olin kuitenkin maastoon lähtiessäni normaalia väsyneempi sekä henkisesti että fyysisesti. Tämä varmasti näkyi pummatessani jo ykkösrastia ”vähän sinnepäin” suunnistaessani. Rastille 2 menin myös rastin 3 kautta (ei monen sekunnin virhe) ja rastilta 5 lähtiessänikin piti pyöriä hetki ojien kanssa. Huono valmistautuminen on vaikea korjata suorituksen aikana, kuten Juhani Tamminen on hokenut lätkän seuraajille jo reilut 20 vuotta. Sanoisin silti, että tilannetta rauhoiteltuani tuon häröilyn jälkeen loppumatka eli viimeiset 50 minuuttia meni niin hyvin kuin vaan minulla yleensäkin voi mennä. Eikä nuo alun 3 pummia vieneet aikaa kuin ehkäpä yhteensä 2 minuuttia, mikä ei ole 64 minuutin loppuajassa kovin paljoa. 

Maasto oli odotetun laadukas ja miellyttävä. Alun lyhyet rastivälit 1-5 pyörittiin jopa pienillä kallioilla ja sen jälkeen oli pitkiä rastivälejä koskemattomissa metsissä ja kankailla. Mukana oli myös vähän haastavampaakin maastoa kuten A-radan rastivälit 5-6 ja 11-12. Rastilta 11 lähtiessäni kompastuin myös lyöden sääreni terävään kantoon, harmikseni en ollut laittanut tällä kertaa säärisuojia. Pari pitkää haavaa sekä mukava vihersinerrys sääressä vielä lähes viikon päästäkin laittavat muistamaan, mikä on koordinaationi haastavissa maastoissa ja miksi olen yleensäkin hankkinut ohuet säärisuojat…

Rastille 1 pummasin punaisella merkkaamani ojan pään kautta, rastille 2 menin siis rastin 3 kautta. Rastilta 5 lähdettyäni juoksin punaisella merkkaamaani ajouraa ja pyörin punaisella ympyröimässäni ojan mutkassa epävarmana sijainnistani. Tämä rastiväli 5-6 aiheutti varmasti eniten reitinvalintaa monien mentyä jollain variaatiolla liki tavoitteenani ollutta vihreällä merkittyä reittiä. Joku nopeampi kiersi myös keltaista reittiä.
Reittejä Sadinselältä rastit.fi.


(Seuraava teksti Hangaskankaan kilpailijoille vasta oman suorituksensa jälkeen 😊 )

Kävin nyt tiistai-iltana avaamassa omatoimikaksarin ensimmäisellä kisakartalla Hangaskankaalla. Edeltävä kevään kovin omatoimi-cup oli minulta aika lailla urani parasta suunnistamista etenkin Isokankaalla ja samoin myös Hämeenkankaalla. Sikäli odotin hyvää suoritusta nytkin. Olen suunnistanut Pikkaralan/Hangaskankaan alueella vain kerran, viime syksyn yöcupin sprinttimatkan sijoituttua samojen soramonttujen alueelle. Tällöin opin, että maasto vaatii hereillä oloa alusta loppuun. Virittäydyinkin autossa mm. tsemppimusiikia kunnellen, ettei kävisi kuten Sadinselällä.

Hangaskankaan A-rata.

Avasinkin mielestäni taas rauhallisesti ja varmasti. Kuinkas ollakaan, pummasin hyvistä lähtökohdista huolimatta myöhemmin pari kertaa noin 3+3 minuutin pummit ja vieläpä siten, että jälkikäteen en oikein koe edes tehneeni isoja virheitä. Kummassakin suunnistin juuri taitojeni mukaisesti ja tekisin samat virheet samantyyppisissä tilanteissa helposti uudestaankin. Joka tapauksessa etenkin tuon toisen pummin jälkeen ärsytti poikkeuksellisen paljon koko loppumatkan suunnistaessa ja vielä maalissakin. Näin jälkikäteen mietittynä nämäkin olivat taas hyviä oppeja. Virheistä tarkemmin alla olevissa kuvissa.

Menin rastille 4 punaista viivaa. Ojan varressa oli kuitenkin lähes samanlainen ajoura kuin vihreällä viivalla merkitsemällä ojalla. Samoin punaisella ympyrällä merkitsemässäni kohdassa oli pienet kumpare ja kivi samalla tavalla kuin vihreällä ympyröimässäni kohdassa. Ei siis ihme, että rastille punaista nuolta pitkin suunnatessani luulin olevani eri paikassa.

Päätin mennä helppokulkuista kangasta suoraan rastille (punainen viiva), ajattelin että kyllä ne kuoppa ja kivi tulevat vastaan. Kuinkas ollakaan, en nähnyt niitä. Takaisinpäinkin ohi mentyäni ja lopulta rastin pohjoispuolen montusta itseni 100% kohdistettuani löysin kuopan, joka oli todella vaikeasti havaittava, sen vieressä olevan kiven oltua vielä haasteellisempi (pieni ja sammaleinen). Ratamestari oli merkannut rastimääreisiin rastin olevan kuopan eteläreunassa = vinkki, että pohjoisesta polkua pitkin ison montun kautta tullessa (vihreä viiva) rasti näkyy paremmin ja rastille kannattaa tulla sitä kautta. Niinkuin rastit.fi mukaan ~kaikki muut näyttävät tulleenkin...

Jälkikäteen mietittynä maasto vaati reitinvalintaa edellä kuvattujen lisäksi mm. rastivälillä 6-7, missä tievalintani hyvyyttä/huonoutta on paha todeta vielä ensimmäisistä rastit.fi -vertailuista, ehkäpä reitit olisivat olleet kropalleni ~yhtä hyviä. (Reittejä Hangaskankaalta rastit.fi.) Eniten rata vaati kuitenkin todella tarkkaa suunnistamista. Vaikka ne kinkkisimmät soramonttualueet sujuivat itselläni rauhallisella otteella aivan hyvin, myös muu suunnistaminen vaati huolellisuutta mm. osan kartan kivistä ja muurahaispesistä oltua suhteellisen pieniä. Alue on kuitenkin miellyttävä suunnistaa ja erottaa takuulla jyvät akanoista, samoin kuin omatoimikaksarin toinen maasto Kalliosuo. Mielenkiinnolla sitä odotellessa. (Lisää analyysiä omatoimikaksarista Kalliosuon kilpailun ja tulosten julkistamisen jälkeen.)

Kommentit