Ansaitusti huomiota ja osallistujia kerännyt Oulu Indoor Cup (OIC) päättyi kolmanteen osakilpailuun Linnakangastalolla. Talossa töissä oleva ja taitavana kartantekijänä sekä ratamestarina tunnettu Petri Karjalainen oli laatinut tämän kerran kartan ja radat. Kartta oli A3-koossa ja mittakaavassa 1:600 eli 1 sentti kartalla vastasi 6 metriä todellista juoksua käytävillä. Vertailun vuoksi normaalissa suunnistuksessa sentti kartalla vastaa sataa metriä maastossa (1:10 000) ja sprinttisuunnistuksessa usein käytetyllä mittakaavalla 40 metriä (1:4000).
|
Bloggari A-radan rastilla 18. Ehdin jopa hymyillä havaittuani ratamestarin kameroineen. |
|
Linnakangastalo ja päivän keli kokonaisuudessaan. |
Isokokoinen kartta oli reunasta reunaan täynnä 5 eri karttaleikeestä 3 eri Linnakangastalon kerroksesta, joten pääkopalle oli taas hommia luvassa. Osallistuin viimeksi kauden ensimmäiseen OIC:hen Yliopistolla, erona siihen kisaan oli nyt myös se, että en tiennyt Linnakangastalosta yhtään mitään ennen paikalle googlemapsin avulla saapumistani.
Kun sain rastimääritteet käteen 2 minuuttia ennen lähtöä, painoin vain mieleen että kaikki nurkissa olevat rastit ovat nurkkien sisäpuolella. Kun sain kartan käteen minuutti ennen lähtöä, pyrin vain paikoittamaan 5-osaisen palapelin palat päässäni kohdilleen portaiden kirjaimilla palat toisiinsa kohdistaen. Se minuutti oli maailman nopein minuutti; myöhemmin matkan varrella havaitsin, etteivät palaset olleet pysyneet paikallaan.
|
Linnakangastalon liikuntasali. Kartanmyynti etuoikealla, tulospalvelu takaoikealla. Lähtökarsinat liikuntasalin vasemmassa takanurkassa. |
Väliaikojen perusteella avasin kisan varsin hyvin. Ongelmat tulivat näissä monen karttapalasen yhteen hahmottamisissa. A-miesten rastiväli 4-5 oli minulla suhtessa vähän hitaampi kuin muilla, tässä piti mennä talon päästä toiseen 2. kerroksesta 2. kerrokseen, välissä 1. kerroksessa käyden.
Ainoa varsinainen pummini (reilu minuutti) tuli silti kaikkein vaikeimmalla rastivälillä 8-9. Jostain syystä taisin lukea rastin 9 vieressä olevien portaiden kirjaimeksi G, vaikka se oli D. Näin lähdin rastilta 8 virheellisesti ylöspäin 3. kerrokseen käyden ihmettelemässä, miksi siinä kohden G-portaat eivät menekään ylöspäin. Harmitti kohtuullisesti virheen havaitessani... ja että olen kauimmassa teoreettisessa paikassa, mitä rastista 9 voi sillä hetkellä olla. Ei muuta kun vauhdilla 2 kerrosta alaspäin, talon toiseen ääripäähän ja 2 kerrosta ylöspäin rastille.
|
Hyvä reitti rastilta 8 rastille 9 sinisellä. Kartan vs kuvan koon takia ei näy kovin hyvin, mutta pyrin tällä havainnollistamaan liikkumista 4 eri karttapalalla yhdellä rastivälillä. Lisäksi kävin pummini johdosta (punainen väri) myös sillä viidennellä. |
|
Toinen esimerkki kartanluvusta sisäsuunnistuksessa. Rastilta 16 (1.krs, ylin karttapala) mennään rastille 17 (3.krs, keskimmäinen karttapala) 2.kerroksen kautta (alin karttapala). Reittini sinisellä. |
Olin
lopputuloksissa sijalla 15/49, mikä on minulle todella hyvä, vaikkei avauskisan maksimitasoinen tulos olekaan. Tuo mainittu pummini rokotti minulta "vain" ~pari sijaa ja pummailivat siellä muutkin. Sanoisinkin, että ehkä avauskisassa pääsin hyödyntämään sekä lajin karttojen etukäteisperehtyneisyyttä (Tukholman IC:stä) että Yliopiston paikallistuntemusta ja siksi yllättämään. Nyt kun laji ja sisäsuunnistuksen kartat olivat jo valtaosalle tuttuja ja tämä ympäristö samalla itselleni täysin uusi, oli tulos ehkäpä siksi piirun eri.
Loppuyhteenvetona OIC löi kyllä läpi ja lujaa. Vaikea jopa sanoa, onko tämä kivintä suunnistusta ikinä. Noh, ehkä se pimeässä +2C sateessa Isokankaan suolla kartalta tippuminen tuo myös (ihan oikeasti) yhtä hyviä muistoja mieleen :) Makuasia siis, mutta joka tapauksessa sisäsuunnistus on taas 1 uusi ja innostava laji harrastajien valikoimaan.
Päivitys: jo kehumani, paljon sisäsuunnistukseen ja OIC:hen liittyvää materiaalia sisältävien
OIC-sivujen lisäksi kannattaa katsoa lajiin sisälle päästäkseen
tämä Venla ja Tero Taulavuoren tekemä video Linnakangastalon kisasta :)
Kommentit
Lähetä kommentti