Karttakävely, Niileskangas


Suunnista kuin mestari -kirjaa (Outi Hytönen, 2018) lukiessani huomasin, että silloin tällöin harrastamaani metsässä kartan kanssa kuljeskelua kutsutaan suunnistuksessa karttakävelyksi. Jopa huiput harrastavat karttakävelyä, mutta yleensä vain täysin uudentyyppisiin kisamaastoihin tutustuessa. Tai vaikkapa leiriviikolla kun kuormittavien harjoitteiden määrä on jo maksimissaan.


Aloitteleville suunnistelijoille karttakävely on mielestäni erinomainen harjoitusmuoto Oulurastien rinnalle. Esimerkiksi itselläni Oulurastit on varsin kovasykkeinen harjoite, enkä kykene vetämään kovin montaa viikkoharjoitetta samalla vauhdilla. Enkä oikein osaa mennä Oulurasteilla kevyttä kävelyhölkkääkään, ainakaan vielä 😊 Karttakävelyssä saa siis hyvin matalasykkeistä peruskuntotreeniä, minkä osuus kokonaisharjoittelusta tuppaa jäämään etenkin meillä harrastelijoilla liian pieneksi. Karttakävelyn voi ottaa hyvinkin rennosti kävellen tai vaikkapa kevyesti hölkkäillen ilman huolia rastien löytämisistä tai loppuajoista.


Niilesjärvi illalla. Vastarannalle on noin 1,5km


Karttakävellessä ehtii tutustua kartan kaikkiin merkkeihin aivan eri tavalla kuin Oulurasteilla nopeampaa juostessa. Kisaillessa kun huomio ehtii kiinnittyä vain ko. rastivälin olennaisimpiin asioihin. Hyvät suunnistajat hahmottavat maastoa paljolti korkeuskäyrien kautta, itsekin pyrin siis opiskelemaan karttakävellessäni etenkin korkeuskäyriä. Toki muutkin merkit kuten eri maastotyypit kiinnostaa ja yleensäkin tavat, miten eri asioita on suunnistuskartalla kuvattu kunkin kartantekijän toimesta.
 

Tähän postaukseeni liittyen kävin tutustumassa Niileskankaan maastoon. Sain suunnistuskartan Niileskankaalle tutkimalla karttarekisterin kautta, missä lähialueillani on olemassa suunnistuskarttoja ja kenen kautta niitä voi hankkia. Vastaavalla tavalla olen hankkinut suunnistuskartan myös vaimon suvun kesämokin naapurustosta Ylikiimingistä. Molemmissa tapauksissa sain avuliaiden karttojen välittäjien ansiosta peruskartan lisäksi mukaani myös malliratoja alueilla aiemmin käydyiltä Oulurasteilta ja Aluemestaruuskisoista.



Oulun alueen suunnistuskarttoja sinisin aluein merkittynä karttarekisterissä.



Koska kaikesta huolimatta joka neliö metsässä ei ole suunnistuskartoitettu, menin tällä kertaa Niileskankaalle tarkoituksella metsätietä pienen suon yli ilmaista Maastokartat-mobiilisovellusta hyväksi käyttäen. Maastokartat-sovelluksessa näet kännykältäsi karkean kartan alueelta pääkohtineen ja mikä hienointa, itsesi vielä täppänä sillä kartalla. Tällöin tiedät suhteellisen hyvällä varmuudella missä olet ja pystyt valitsemaan isot kulkulinjat oikein.


Minä ja puhelimeni sinisen täpän kohdassa Maastokartat-sovelluksen kuvassa (screenshot).


Tällä kertaa tarkoitukseni oli kävellä/hölkkäillä kesän 2016 Oulurastien Valkeisjärven A-rata (Niileskankaan kartalla) rentoon tahtiin läpi. En ollut ollenkaan yllättynyt, että ennätin käydä vain jokusen rastin, koska innostuin kartoittamaan Niilesjärven rantaa ja sen suopitoisia lähimaastoja Maastokarttojen avulla liikaakin. Reilut 2 tuntia menikin metsässä varsin nopeasti ja yllätyin lopulta kelloa katsoessani. Vaikka suunnittelemani reitin läpikäynti jäikin kesken, saavutin tavoitteeni: sain matalasykkeistä pitkäkestoista liikuntaa, opin jälleen lisää suunnistamisesta ja sain sitä kautta varmasti myös lisää aina niin tärkeää itseluottamusta tekemiseen.


 

Kommentit

  1. Mahdottoman hyvää taitotreeniä on vertailla karttaa ja maastoa. Molemminpäin: siten että katsoo karttaa ja miettii millaiselta maaston pitäisi sen perusteella näyttää, ja että katsoo maastoa ja mielessään miettii, että millainen kartta siitä tulisi. Näitä kun tekee, niin alkaa juoksussa kartan luku ja kartalla pysyminen onnistumaan "potenssiin kaksi".

    VastaaPoista

Lähetä kommentti